Kroes & Partners - Harriët Bijl-Atsma

Harriët Bijl-Atsma is notaris in het Groene Hart bij Kroes en Partners. 

Kunt u eerst iets kort over uzelf vertellen?

Mijn naam is Harriët Bijl en ik ben sinds 2008 notaris en ondernemer. Na mijn studie ben ik begonnen bij een klein notariskantoor in Leiden op het Rapenburg. Destijds was het lastig om een baan te vinden, dus ik heb ongeveer 60 open sollicitaties verstuurd. Uiteindelijk kwam ik via een vriendin bij een notariskantoor terecht waar ik 1,5 jaar heb gewerkt. Het was een klein kantoor met vijf medewerkers, wat betekende dat ik naast juridische taken ook de telefoon aannam, de deur open deed en koffie zette.

Daarna ben ik overgestapt naar een notariskantoor in Wassenaar, waar ik vijf jaar heb gewerkt en ervaring heb opgedaan in familierecht, vastgoed en ondernemingsrecht. Vervolgens ben ik bij een ander kantoor gaan werken, waar ik in 2006/2007 werd gevraagd om notaris te worden. In 2013 ben ik een samenwerking aangegaan met John Kroes en zo ontstond Kroes en Partners. Inmiddels hebben we drie vestigingen in Alphen aan den Rijn, Ter Aar en Roelofarendsveen. Sinds dit jaar hebben we nieuwe partners en we blijven ons kantoor verder ontwikkelen.

Kunt u kort iets vertellen over Kroes en Partners?

Kroes en Partners is in 2013 ontstaan uit een samenwerking tussen mijn praktijk en het kantoor van John Kroes. Destijds hadden we twee vestigingen en 27 medewerkers. Inmiddels zijn we gegroeid naar drie vestigingen met ongeveer 56 medewerkers. We hebben andere notariskantoren overgenomen, niet per se om te groeien, maar omdat notarissen zonder opvolging ons benaderden. Dit bood ons de mogelijkheid om ervaren medewerkers aan boord te houden en continuïteit te waarborgen.

Onze focus ligt op een brede dienstverlening: familierecht, vastgoed en ondernemingsrecht. We vinden het belangrijk om het volledige pakket aan te bieden, omdat het notariaat dat traditioneel ook doet. Onze secties zijn verdeeld over de vestigingen, zodat medewerkers zich kunnen specialiseren en efficiënt kunnen samenwerken. Tegelijkertijd bieden we flexibiliteit; medewerkers kunnen zich binnen het kantoor ontwikkelen en indien gewenst overstappen naar een andere sectie.

Wat is uw leukste herinnering aan uw BNSL-tijd?

Ik heb erg leuke herinneringen aan mijn tijd bij de BNSL. Er werden interessante uitstapjes georganiseerd, zoals een bezoek aan het Kadaster en een trip naar Brussel. Daarnaast waren er informatieve sessies gecombineerd met ontspanning, zoals een avondje uit met leden van de vakgroep. De borrels bij café L’Espérance waren altijd gezellig en zorgden voor een hechte band onder de leden.

Heeft u nog contact met studiegenoten van de BNSL-tijd?

Ja, ik heb nog steeds contact met enkele vriendinnen uit die tijd. Daarnaast is de notariskring klein, waardoor je elkaar blijft tegenkomen op cursussen en ringvergaderingen. Het is leuk om oud-studiegenoten terug te zien, al zie ik inmiddels ook steeds meer jongere generaties instromen in het vak.

Het thema van onze Lustrumdag is ‘Grensverleggend notariaat’. Denkt u dat het notariaat de komende jaren internationaler zal worden?

Dit vind ik lastig te zeggen. De KNB onderhoudt contacten met Europese notarissen en er zijn initiatieven op internationaal niveau. Een voorbeeld is de digitale oprichting van BV’s, maar tot nu toe wordt daar weinig gebruik van gemaakt. Ook de poortwachtersfunctie speelt een rol; notarissen moeten kritischer zijn op buitenlandse klanten, wat internationalisering kan bemoeilijken. Bovendien is er voldoende werk binnen Nederland, waardoor veel kantoren niet actief inzetten op internationale uitbreiding.

Merken jullie als middelgroot kantoor veel van de internationalisering?

Wij richten ons vooral op de regionale markt en hebben geen specifieke focus op internationalisering. Grensoverschrijdende fusies en splitsingen zijn specialistisch werk en vereisen diepgaande kennis van internationale wetgeving. Wij kiezen ervoor om ons te concentreren op Nederlandse herstructureringen en projectontwikkeling, waarin we onze expertise optimaal kunnen benutten. Ons werkgebied in Nederland is groot genoeg en biedt voldoende uitdagingen en mogelijkheden.

Welke grenzen zou u graag binnen het notariaat verlegd zien?

Ik zou graag zien dat meer vrouwelijke kandidaten de stap zetten om notaris of ondernemer te worden. Een gezonde mix van mannen en vrouwen binnen een kantoor is belangrijk, maar het blijft lastig om mannen aan te trekken. Diversiteit maakt een kantoor succesvol.

Heeft u een tip voor de huidige generatie BNSL’ers?

Het is belangrijk om tijdens je studie bij verschillende kantoren ervaring op te doen, bijvoorbeeld als werkstudent of stagiair. Elk kantoor heeft een andere cultuur en het is zonde als je afbrandt omdat je op de verkeerde plek begint. Het notariaat is een prachtig vak, maar je moet een omgeving vinden die bij je past om er echt in te kunnen groeien.

image.png